Pozivamo Vas na otvorenje retrospektivne izložbe Emila Roberta Tanaya prema koncepciji Daniele Pal Bučan, koja će se održati u četvrtak 9. siječnja 2020. u 19 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5. Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2020. Izložbu će otvoriti rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Damir Boras. Tijekom otvorenja izložbe bit će izvedena praizvedba skladbe za violončelo solo Neki se vole pokazivati, autora Thomasa Burića.  

Izložba obuhvaća slike i crteže koji su nastajali u razdoblju od početka sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, sve do najnovijih autorovih radova.

Kao slikar visoke tehničko-tehnološke i izvedbene moći, profilirane i prepoznatljive likovne poetike, Tanay je bio nagrađivan začajnim strukovnim nagradama (1. nagrada na VI. biennalu mladih u Rijeci), praćen uglednim perima naše likovne kritike (Tonko Maroević) i kao takav prepoznat kao istaknuti pojedinac na našoj likovnoj sceni, unatoč istodobnom pripadništvu kolektivu grupe Biafra. U odnosu na društveni angažman te grupe, kao i na prevladavajući ekspresivno-groteskni likovni nazivnik djela njenih članova, Tanay se odlikovao refleksivnom, kontemplativnom karakternom crtom, koja je svoj idealan izraz bila pronašla u egzistencijalno intoniranim radovima, što su tematizirali iskustvo čovjekove otuđenosti, njegove „samoće i nemoći“. (Maroević). Taj je rano oblikovani i dozreli umjetnički izričaj vremenom doživio preobrazbu kako na tematskoj, odnosno motivičkoj, tako i na likovno-oblikovnoj razini. U djelima poznog razdoblja Tanay se okreće slavonskom i dalmatinskom krajoliku da bi, u izravnom sučeljenju s promatranim motivom, ostvario prizore prožete snažnim i gipkim duktusom, živim koloritom i dinamičnim likovnim ritmom. Raznovrsnom paletom stilskih i izražajnih sastavnica Tanayevo djelo u svim svojim inačicama svjedoči o autoru izvornog senzibiliteta, slikaru koji je autentične metierske domašaje bio kadar zaodjenuti osebujnom poetskom vizijom.