Brojni poklonici umjetnosti u galeriji Sv. Jerolim u Starom Gradu na Hvaru 4. kolovoza 2015. u 21h nazočili su svečanom otvaranju izložbe slika istaknutog akademskog slikara Tonija Franovića,docenta na sveučilištu Sjever u Koprivnici na studiju Medijskog dizajna.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Staroga Grada, gospodin Vinko Maroević.

Toni Franović je izložio ciklus „Poetika svjetlosti i vode“ koji se sastoji od 40 slika, koje su sačinjene u tehnikama ugljena, laviranog tuša, akrilika i ulja na platnu. Emil Robert Tanay, redoviti profesor u trajnom zvanju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu o ovoj izložbi je rekao:

Transformirana svjetlost različitog sastava ozračenih akvarela izdiže kolorističku i crtačku izražajnost brojnih skica i akvarelnih studija gdje autor duktusom kista provocira ne bi li se igrom mrlja svjetla i tame otvorio prostor znakovima paralelnih rukopisa. U ovom prostoru bljeskova, nastanka, ponavljanja, otkrivanja i gašenja odraza misli i pojmova skriva se vrijednost crtačkih i kromatskih intonacija Franovićeve ekspresije kao posljedice njegovih istraživanja.

 

 

 

Organizator izložbe Ljiljana Zaninović Tanay, akademik Tonko Maroević i autor izložbe Toni Franović (1) (Mobile)

Organizator izložbe Ljiljana Zaninović Tanay, akademik Tonko Maroević i autor izložbe Toni Franović